Kineziterapi ile Skolyoz Tedavisi

Skolyozun Kineziterapi ile Çözümü

Skolyoz hastalığı omurganın yana doğru eğriliği ve kendi ekseni etrafında dönmesi ile kendini gösteren bir omurga deformasyonudur.
Skolyoza neden olan faktörler tam anlamıyla ortaya konulmuş değildir.


Skolyozun temel nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • genel halsizlik;
  • aktif büyüme çağında (6-8 ve 10-12 yaş arasında) bağ-kas sisteminin yeterince gelişmemesi;
  • oturmuş bir takım yanlış alışkanlıklar (yanlış duruş ve/veya doğuştan gelen hafif pelvis (basin) ve ayak asimetrisi.
Omurga deformasyonu ciddi boyuta ulaştığında, kaburga kamburluğu, gövde kayması, omurlarda kamalaşma görülür, hatta iç organ gelişimi zorlaşır.

Skolyoz Türleri

Omurga eğriliği birkaç şekilde olabilir:

  • Lordoz veya hiperlordoz – omurganın aşırı derecede öne doğru kavis yapmasıdır;
  • Kifoz veya hiperkifoz – omurganın geriye doğru kavis yapması.
  • Omurganın sırt düzlemi dışına çıkaksızın S şeklinde eğrilmesi (skolyozlu bir hastaya arkadan bakıldığında).

Birinci ve ikinci maddede belirtilen bozukluklar kamburluğa ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Yukarıda türleri bakımından incelenen skolyoz hastalığı aynı zamanda eğriliğin lokalizasyonu ve derecesine göre gruplara ayrılır.

Kineziterapi Yöntemi ile Tedavi Doğal Kas Korsesini Güçlendirir

Skolyoz tedavisinde omurgayı destekleyen kasların dengesinin geri kazandırılması, duruş kontrolünün sağlanması hedeflenir. Çocuk hastalarda görülen değişik omurga statiği bozuklukları doğal kas korsesini geliştirmek, kas dengesizliği ve kas yetmezliğini gidermek suretiyle düzeltilir.
Kineziterapi yöntemi çeşitli duruş bozukluklarında, I. ve II. evre idiyopatik skolyoz tedavisinde etkilidir.  Kısa süreli tedavilerde bile gözle görülür ilerleme kaydedilir.  Fizik tedavi merkezimizde tedavi gören her hasta için egzersiz programı kişiye özel olup, hastalığı ve eşlik eden belirtiler da göz önüne alınarak oluşturulur.

Skolyoz Tedavisinde İyileştirici Egzersiz Aletlerinin Kullanımı

Skolyoz tedavisine yönelik egzersizler bir seansta toplam 10-20 değişik rehabilitasyon aletinde uygulanır. Skolyoz için öngörülen egzersiz kompleksi belirli bir sıraya göre ve kademeli olarak uygulanır. Seansın süresi yaklaşık 1 saattir. Hasta yalnızca o an için yapabilecek güçte olduğu egzersizleri yapar.

Skolyozda Tedavi Etkili Eklem Jimnastiği

Skolyotik omurga bozukluğunda fiziksel egzersiz, tedavinin önemli bir parçasıdır. Eğitmen gözetiminde uygulanan bu egzersizlerin sonucunda hareket düzeninde (modelinde) iyileşme, hareket koordinasyonunda düzelme kaydedilir. Aletli egzersizler esnasında etkin olmayan kas gruplarına yönelik (örneğin; karın presi, germe-gevşetme) ek egzersizler uygulanır. Seans süresi 45-60 dakikadır.

Ve keyifli bir tamamlayıcı etkinlik daha - sauna terapi! Sauna terapi, atalarımızdan günümüze ulaşan ağrı kesici ve yangı giderici etkisi ile tanınan bir tedavi yöntemidir.

Uygulanan fizik tedavi aktif bir şekilde omurga eğriliğine etki ederek, omurganın konumu düzelir ve sabitlenir. Sabitleme aşaması tedavi kürü sonrasında da özel çabalar gerektirir. Eğitmenlerimiz size evde yapmanız için egzersizler öğretecek, doktorlarımız doğru duruşu korumanıza yönelik tavsiye verecekler.

Kineziterapi yöntemi ile tedavi ve merkezimizin faaliyeti özellikleri hakkında daha geniş bilgiler edinmek için İstanbul’da havalimanının yanında yer alan kliniğimize gelerek ücretsiz ilk danışmanlık (konsültasyon) fırsatından yararlanabilirsiniz.

Siz sağlığınızı bugünden düşünün, biz yardımcı olalım!

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/kineziterapi-ile-skolyoz-tedavisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

OFİS ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR