Öğrencilerde Sık Görülen Omurga Deformitesini Önlemek İçin Omurga Taraması Yaptırdınız mı?



Ülkemizde ilkokul çocuklarında çeşitli sağlık taramaları yapılmakta, ama omurga sağlığı taraması ve buna bağlı olarak görülen postüral değişiklikleri belirten çalışmalar az sayıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilkokul çocuklarında çanta taşıma şekli, bilgisayar kullanım sıklığı, postür bozukluklarını ve buna bağlı olarak gelişen ağrı şiddetini ve yerini belirlemektir.

Sonbaharın gelmesiyle çocukların omurgasına binen yük ciddi oranda artar.  Uzmanlara göre hareketsiz yaşam tarzı sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de ciddi tehlike arz etmektedir. Bugün ortopedi uzmanlarının okul öğrencilerinde sıklıkla teşhis ettiği durum skolyozdur. İstatistik verilerine göre orta okul ve lise öğrencilerinin  %40 -70'inde ciddi bir tedavi gerektiren omurga deformitesine rastlanmaktadır.

Omurganın, yapısı itibariyle kendi kendini simetrik şekilde tutma özelliği yoktur. Bu görevi vücut kasları yerine getirir. Omurganın doğru pozisyonda durabilmesi için ciddi bir kas gücü gerekmektedir. Kasların gücü yetersiz kaldığında omurga eğrilmeye başlar (skolyoz belirtileri çoğunlukla yoğun büyümenin olduğu 6-8 yaş ve 10-12 yaş arasında oluşur). Bu bakımdan skolyoz başlı başına bir hastalık olmayıp kronik kas zayıflığı ve kas gelişim bozukluğu belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik kas zayıflığına yanlış duruş pozisyonu, tek elde çanta taşıma alışkanlığı, düztaban vs. etkenler de eklendiğinde omurga eğriliği gelişir. Tedaviye başlanmadığı, skolyozun ana sebebi ortadan kaldırılmadığı takdirde, çocuk düzgün oturması, düz durması konusunda sürekli uyarılsa dahi olumlu netice alınamaz..

Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz ile beraberde görülebilir. Daha çok kız çocuklarında görülebilen hastalık, erkek çocuklara oranla % 10 daha fazladır. Türkiye’de 2.5 milyon skolyoz hastası mevcuttur.

Uzun süre ders masası başında oturmanın omurgada yol açtığı gerilim sonucu yürüyüş bozukluğu, ayrıca kalpte ve solunum organlarında çeşitli bozukluklar gelişebilir.
Omur kayması ve duruş bozukluğu gibi sorunlar altı ay boyunca bilgisayar başında zaman geçirmiş çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. Buna bağlı olarak baş ağrısı olabilir, daha sık hastalanabilir, sindirim sorunları yaşanabilmektedir. Tüm bu şikayetlerin altındaki sebep iç organlara bası yapan omurga eğriliğidir. Bunun dışında safra gidişi bozuklukları ve buna bağlı olarak gelişen bağırsak sistemi ve mide hastalıkları baş gösterebilir. Aynı şekilde kürek kemiklerinin farklı seviyelerde yer almasına bağlı olarak akciğerler de etkilenebilir.

İç organların fonksiyon bozuklukları neticesinde kan akışında oluşan düzensizlik  ağrı ile birlikte seyreden çeşitli beyin sorunlarına yol açar. Omurga eğriliğinin sebep olduğu rahatsızlıkların listesi elbette yukarıda belirtilenlerle sınırlı değildir.

Göz, üst solunum yolu, alt solunum yolu, kalp damar sistemi, sindirim sistemi, endokrin sistemi (şeker), böbrek üstü bezi, mesane, üreme sistemi (kısırlık riski) gibi iç organlara omurga rahatsızlıkları zarar vermektedir.

Oysa sırt kaslarının simetrik olarak güçlenmesine yönelik egzersizler yapılsa, omurganın kendiliğinden düzelmesi mümkün
Ebeveynler açısından esas amaç bu çocukta bu hastalığın gelişmesini önlemektir.

Önlem Alma Amaçlı Rehabilitasyon  -  Ergenlik Döneminde
Tedavi Amaçlı Rehabilitasyon  -  Hastalık Döneminde
Koruma Amaçlı Rehabilitasyon  - Tedavi Sonrası Döneminde

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://www.kineziterapi.com/blog/93-skolyoz-tehlikesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi